Iskanje
Filtri
Sestava
Način uporabe
Živalska vrsta
Organski sistem / organ
Oblika
Proizvajalec
OREGO-STIM LIQUID
OREGO-STIM LIQUID
  • Sestava: eterična olja
  • Način uporabe: v vodi za pitje
  • Živalska vrsta: perutnina, prašiči, govedo, ovce, koze
  • Organski sistem / organ: prebavila
  • Oblika: tekočina
  • Proizvajalec: Anpario Manton Wood Enterprise Park, UK
1. Opis

Orego-Stim, dopolnilna krmna mešanica, je fitobiotik, ki vsebuje esencialna olja origana (Origanum heracleoticum L), za uporabo pri živalih.
Orego-Stim je 100 % naraven dodatek za živali, ki ga lahko dajemo preko krme (Orego-Stim powder) ali vode za pitje (Orego-Stim liquid).

 

2. Oblika

Raztopina za uporabo v vodi za pitje.

 

3. Sestava

Aromatične snovi: olje origana 50.000 mg / kg.
Emulgatorji in stabilizatorji, gostila in želirna sredstva: gliceril polietilenglikol ricinoleat (ricinusovo olje) (E484).
Nosilec: voda.
Analitska sestava: surove beljakovine <0,60 %, surova olja in maščobe 4,82 %, surove vlaknine <0,10 %, surovi pepel <0,20 %, lizin 0,0 %, kalcij <0,03 %, fosfor <0,01 %, metionin 0,0 %, natrij 0,01 %, magnezij <0,01 %. Vlaga: 83,1 %.

4. Delovanje

Orego-Stim deluje kot aroma in spodbujevalec apetita. S svojimi fenolnimi komponentami (karvakrol in timol) poseduje tudi protimikrobne in antioksidativne lastnosti.
Orego-Stim izboljša ješčnost, zauživanje krme, zmanjša konverzijo in poveča priraste. Aromatične spojine olja origana spodbudijo olfaktorne in glosofarengialne poti v možganskih živcih, kar stimulira apetit živali in izločanje sline. To vodi v povečano zauživanje krme. Obenem Orego-Stim dokazano stimulira prebavne encime (kot so alkalna fosfataza, levcin aminopeptidaza, sukraza, maltaza in laktaza), kar izboljša procese prebavljivosti in absorbcije hranil.
Sestava esencialnih olj v Orego-Stimu vsebuje edinstveno razmerje fenolnih komponent, karvakrola in timola, ki sta znana kot močni in učinkoviti protimikrobni spojini. Fenoli uničujejo neželene bakterije s svojim toksičnim učinkom na njihovo celično membrano, pri čemer denaturirajo in koagulirajo proteine v strukturi membrane. To poveča propustnost celične membrane za katione (H+ in K+), kar rezultira v neravnotežju homeostaze vode v celici in končno njeni smrti.
Orego-Stim ima dokazano tudi antikokcidijske lastnosti. Epitelijske celice prebavnega mukoznega sloja se redno obnavljajo, z luščenjem zgornjih slojev celic. Fenoli v Orego-Stim to luščenje in obnavljanje pospešijo do dvakratno. S tem prekinejo življenjski cikel (razmnoževanje) parazitov Eimerije. Sporozite kokcidijev so 'odstranjene' iz prebavil, preden lahko prodrejo globje v steno prebavnega trakta in tam tvorijo nove oociste.
Antioksidativne lastnosti: karvakrol in timol sta fenola, ki sta močna antioksidanta. Delujeta proti prostim radikalom in preprečujeta peroksidacijo. Tako Orego-Stim tudi ščiti lipide in vitamine (A, D3 in E) v krmi.
Zmanjšuje stres in smrtnost živali in stimulira imunski sistem.
 
Orego-Stim se ne absorbira v prebavnem traktu, zato ni nobene nevarnosti za rezidue v mesu, jajcih ali mleku. Ker proizvod nima karence, se lahko stalno (in do konca) uporablja v reji živali.
Učinki Orego-Stima:
-izboljša priraste in zmanjša konverzijo krme;
-izboljša zdravje prebavnega trakta:
-zmanjša smrtnost;
-zmanjša pojavnost drisk;
-izboljša proizvodnjo jajc;
-zmanjša število natrtih in umazanih jajc.
 

5. Ciljne živalske vrste

Perutnina, prašiči, govedo, ovce in koze.
 

6. Navodila za uporabo

Peroralna uporaba.
Uporaba v vodi za pitje. Pred uporabo dobro pretresti. Ne uporabljajte nerazredčenega izdelka. Se lahko uporablja skupaj s katerimkoli drugim izdelkom.

Perutnina:
V 1. tednu in med kritičnimi obdobji: 300 ml na 1000 litrov vode.
V ostalih obdobjih: 150 ml na 1000 l vode.
Če se uporablja skupaj z Orego-Stim Powder v dozi 300 g na tono krme, se Orego-Stim Liquid uporablja samo v prvem tednu in v kritičnih obdobjih v odmerku 150 ml na 1000 l vode.

Pitovno govedo: začetni odmerek 500 ml na 1000 l vode 28 dni. Nadaljuje se z vzdrževalnim odmerkom 125 ml na 1000 l vode.
Krave molznice: 15 ml na kravo na dan, 28 zaporednih dni.
Teleta: do 2 ml na žival na dan.
Ovce in koze: začetni odmerek 500 ml na 1000 l vode 28 dni. Nadaljuje se z vzdrževalnim odmerkom 125 ml na 1000 l vode.

Prašiči:
Dopolnilno krmljenje sesnih pujskov od predstarterja do 15 dni po odstavitvi: 500 ml na 1000 l vode.
Od 15. dneva po odstavitvi do telesne mase 25 kg: 250 ml na 1000 l vode.
Od telesne mase 25 kg do klavne teže: 125 ml na 1000 l vode.

Breje in doječe svinje: 125 ml na 1000 l vode.

Ker se situacija spreminja od hleva do hleva, za pomoč pokličite strokovnjake pri vašem zastopniku, da določite optimalno odmerjanje po meri glede na pogoje reje in vaše potrebe.

7. Opombe

Lahko povzroči alergijski odziv kože.
Kontaminirana delovna oblačila niso dovoljena zunaj delovnega mesta. Pred ponovno uporabo kontaminirana delovna oblačila operite.
Nosite zaščitne rokavice/zaščitno obleko/zaščito za oči/zaščito za obraz.

Nima karence.
 

8. Shranjevanje in rok uporabnosti

Hranite na hladnem in suhem prostoru.
Zaščitite pred neposredno sončno svetlobo. Po uporabi embalažo dobro zaprite.
Hranite izven dosega otrok.

Rok uporabnosti: 2 leti od datuma proizvodnje.
 

9. Pakiranje

Orego-Stim Liquid: plastenka, 1L.
Orego-Stim Powder: plastičen vsebnik, 25 kg.

 

10. Proizvajalec

Anpario Manton Wood Enterprise Park, UK.